Матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роках 1932 – 1933

До 80-річчя з часу виходу в світ роману Уласа Самчука «Марія»

 

Матінко Божа – усі ідуть до тебе на прощу. Вислухай і мою сповідь. Все своє життя я несла страшний тягар, здавалось, полопають жили, але кожен раз, підставляючи оголену душу свою, я знала, що вистою, що відстою своє право на щастя. Допоможи мені і всім людям стати рабами Божими, а не земних диктаторів рабами. Амінь.
Улас Самчук «Марія»

Суворо реалістичну повість «Марія», письменник присвятив «матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роках 1932-1933». Творив У. Самчук свою «Марію» в 1932-1933 pp., тоді, коли в Україні лютував штучний голод. Красиві молоді закохані: Марія, в якої «виграють оті чорнезні, оті бездонні... Гляне - опалить... А щоки повні, округлі, з ямочками. Кучері чорним полум'ям горять»; красень Корній, «високий, барчистий, міцний виголений червоний карк...» їм тільки любитися, народжувати дітей, насолоджуватися життям, але непереборно наступає і перемагає «жорстокий дух руїни, і не було йому спину, бо ані Корній, ні Марія, ні сотні, тисячі корніїв і марій не знали і не могли знати, що близиться їх занепад, їх кінець...».

Улас Самчук різкими реалістичними штрихами творить хроніку знищення роду і народу шляхом руйнації під впливом комуністичних ідеологем сім'ї, знищення селянина-власника, господаря через втрату мотивації праці, доцільності хліборобської діяльності.

Велична і трагічна любов Марії до Корнія, гірка, очисна любов Гната до Марії, усім трьом їм доводиться переходити такі страшні випробування, що трагічна втрата Маріїного роду, душевні муки і страждання Марії, Корнія і Гната підносять ці образи до рівня символів. Передусім - Марії як символу страдницької України. Священик під час похорону першої її дитини радить Марії звернутися за душевною підтримкою до Марії - Святої Матері.

Образ Божої Матері стане повсякчасною духовною опорою для Марії, яка вірить, що заступництво Святої Матері вбереже її рід, дасть їй силу і віру. Полишаючи свого чоловіка Гната після семилітньої розлуки з коханим Корнієм, Марія забирає зі собою найдорожче, найнеобхідніше - ікону Божої Матері.
Жулинський М. Виконати свій обов’язок перед собою і нацією». Улас Cамчук із вершини століття / М. Жулинський // Улас Самчук: художнє осмислення української долі в ХХ столітті : зб наук. праць за матеріалами Всеукр. наук. конф. 11-13 трав. 2005 р. (Рівне-Дермань-Тилявка-Кременець) / Рівнен. держ. гуманіт. ун-т. – Рівне : Волин. обереги, 2005. – С. 16-17